Verslag Vrijwilliger Esmee Hensen MadScience Fundag 10 april 2016

Laat ik dit gelijk maar zeggen: de MadScience Fundag was zeer geslaagd! De dag begon voor de vrijwilligers om 9 uur, om de laatste voorbereidingen te treffen voordat de kids een half uur later langzaam binnen kwamen druppelen. Het zonnetje scheen, de locatie van de fundag, Scouting Steenbergen, bood veel ruimte en er lagen ballen en frisbees, dus de kinderen konden al gelijk beginnen met spelen. En dat werd ook zeker gedaan!

Toen alle kinderen er waren, legden we het speelgoed weg en begonnen we vlug aan het programma dat MadScience voor ons in petto had. De kids werden in twee groepen verdeeld en begonnen als echte professoren allerlei verschillende proefjes te doen. De ene groep professoren in opleiding leerde alles over stenen, vergeleken eieren met de aarde en lieten zelfs een vulkaan tot uitbarsting komen! En de andere groep was druk bezig met het knippen van een papiertje tot molecuul formaat, proefjes met reagerende moleculen en maakten zelfs hun eigen chemische muffin!

Nadat de kinderen druk bezig waren geweest met onderzoeken, was het wel even tijd voor pauze en konden we de ruimte van de scouting weer goed benutten. De kids konden lekker dollen en spelen, totdat daar weer een proefje aan kwam! En ditmaal wel een heel stoer proefje, want de professoren leerden de kinderen hier hoe zij een kanonnetje van een reageerbuisje konden maken! 

Na het proefje ging de pauze gelukkig wel nog even verder, zodat iedereen nog een aantal lekkere boterhammen met een glas melk naar binnen kon werken. Want in de middag gingen de kids nog meer proefjes doen. En om iedereen alle proefjes te laten doen, hebben de groepen van proefjes die zij in de ochtend hebben gedaan gewisseld. En oh, wat konden de kinderen dat onderzoeken toch goed!

En om op het eind de dag leuk af te sluiten, hebben we allemaal een eigen potje met drakenslijm, smurfensnot of heksenbloed gemaakt. Waarna de kids al spelend wachtten totdat zij door hun ouders werden opgehaald.

(Esmee is zelf kid van FunCare4Kids geweest en dit was haar eerste Fundag als jongvrijwilliger)