Verslag Super Sport Fundag 18 oktober 2017 door Luuk Veldman

 

 

Woensdag 18 oktober was voor mij een dag om niet snel te vergeten. Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers heb ik mee mogen helpen bij een Fundag in Vianen die georganiseerd werd in een sportcomplex genaamd Helsdingen. Dit is een toplocatie die ruimte bood voor alle 85 aanwezige kinderen die dag. Voor mij was dat aantal wel even schrikken, omdat ik voor de eerste keer mee was en dus niet zo goed wist wat ik kon verwachten. Gelukkig hadden we nog wel een gezamenlijke uitleg voorafgaand aan de Fundag.

Tijdens deze uitleg kregen we te horen wat de bedoeling was en hoe het programma in elkaar zat. Bij binnenkomst van de kinderen en ouders werd een gezamenlijke opening georganiseerd met warming up waaraan een flink aantal ouders ook fanatiek meededen. Het thema van deze Fundag was namelijk sport. Toen de hartslag eenmaal goed verhoogd was, namen de kinderen afscheid van hun ouders en werden ze op leeftijd in groepen gedeeld. Ikzelf had een tien koppige groep van twaalf jarigen waarmee we samen moesten bepalen welke sporten wij gingen doen.

Uiteindelijk kwamen de sporten volleybal, reddingszwemmen en turnen op ons programma te staan, dus liepen wij richting de kleedkamers om ons klaar te maken voor het volleyballen. Hier werden wij hartelijk ontvangen door twee dames die met veel enthousiasme training gaven. Na verschillende oefeningen en nog een spannende wedstrijd als afsluiting mochten we ons weer omkleden en naar het zwembad toe lopen.

Hier stonden de reddingszwemmers al op ons te wachten om ons over hun sport te vertellen. Verdeeld in kleinere groepen hebben we allemaal kennis gemaakt met reddingszwemmen door van alles zelf uit te proberen. Zo hebben we geleerd hoe je uit een wak moet klimmen als je door het ijs zakt en hebben we poppen opgedoken vanaf de bodem. Over dat laatste onderdeel was ik erg onder de indruk. Die poppen vond ik namelijk best zwaar, maar veel kinderen wisten ze toch boven water te krijgen.

Nadat we nog een paar wedstrijdjes tegen elkaar hadden gezwommen was het alweer tijd om te gaan lunchen in de sporthal. Hier zaten we samen met alle andere groepen en werden de jonge vrijwilligers bij de groepen gevoegd om de begeleiding te versterken. Bij ons was dat Danique, wat een aangename toevoeging was aan ons elftal. Ook konden de kinderen even wat eten voordat we doorgingen naar de derde en laatste sport van vandaag.

Bij ons stond turnen op het programma en konden de kinderen oefeningen doen op de mat, balk en trampoline. Ook wij (Danique en Luuk) vonden het erg leuk en dus mochten wij ook meedoen. Na flink wat prutsen moest ik uiteindelijk toch mijn meerdere erkennen in eigenlijk alle kinderen en Danique, dus was het voor mij tijd om rustiger aan te doen met mijn spieren. Niet lang daarna was Ook deze activiteit alweer voorbij en moesten we weer verzamelen in de zaal voor de afsluiting.

Hier zaten de ouders al op de kinderen te wachten en werden ze nog toegesproken door de organisatie. Ook werden alle vrijwilligers hartelijk bedankt voor hun inspanningen, waarop de kinderen een FunCare4Kids bidon kregen uitgedeeld en weer richting huis mochten. Al met al kan ik terugkijken op een zeer geslaagde dag. De reacties van de kinderen waren zeer positief en dat geeft veel energie om nog eens mee te gaan.

 

Luuk Veldman