Verslag Ridders en Jonkvrouwen Fundag 24mrt2018, Tiuri van Opdam, 9 jaar

Ridder en jonkvrouwen Fundag
Mijn naam is Tiuri, ik ben 9 jaar. Mijn naam is een echte ridder naam, hij komt uit het boek brief voor de koning (van Tonke Dragt).
Ik had super duper veel zin in deze fundag. Het was echt een feestelijk weekend want vrijdag had ik een slaapfeestje bij een vriendin. Dus zaterdag werd ik door mijn moeder opgehaald en reden we meteen naar Muiden.
En toen wandelde we naar het café.
 
Toen ik het café binnenliep was het al best druk, ik zag geen bekende. Pjottr ik heb je gemist vriend! 
 
Ik kwam bij Carla en toen kreeg ik een ridderpak. Dat trok ik meteen aan. En ik kreeg mijn razende reporter tasje. Mijn moeder dronk nog een kopje thee en ging daarna weer weg.
Het werd steeds drukker en drukker en het duurde even voordat iedereen er was.
Uiteindelijk gingen we naar het Muiderslot lopen, toen we voor de deur naar het slot stonden zongen we het funcare4kids lied
 
Funcare4kids gaat nooit verloren
Knoop het in je oren 
van achter en van voren
Herhaal ;)
 
En toen ging de deur voor ons allemaal open en liepen we richting het slot.
Eenmaal op de binnenplaats werden we in groepen verdeeld. Ik was samen met Wouter en Tara en nog een paar andere gezellige kinderen en vrijwilligers in een groepje. Ieder groepje had 3 vrijwilligers, in de onze zat de fotograaf.
 
Er kwamen twee gidsen en die leidde ons door verschillende kamers van het slot. We wisten van de andere groepen niet wat ze te zien kregen. 
De eerste kamer was de eetkamer, de tweede de keuken, de derde de ridder kamer en de vierde de prinskamer.
 
De ridderkamer vond ik het mooist omdat daar het gastenboek was en daar werden de ridders tot ridder geslagen. En er stond een geldkist zonder sleutel. 
Prinskamer is een soort slaapkamer voor gasten en die zijn dan prins of prinses. Op een van de schilderijen in de prinskamer zagen we dat een prins in een jurk stond. Dat was heel gewoon in die tijd.
 
Na de rondleiding liepen we met z’n allen naar het veld buiten het slot waar de valkenier was met verschillende uilen en roofvogels. In het begin moesten we zitten. Daarna vertelde de valkenier een verhaal over de vogels een deel ervan was dat hun huis vol dieren stond. 
We mochten de vogels nog niet aaien. Er kwam een kleine uil en die mochten we wel aaien. Maar we mochten hem maar twee keer aaien want uilen kunnen tellen. En drie keer aaien, oei dat kan echt niet. De valkenier liet de vogels ook vliegen. Haar beste getrainde vogel liet ze vliegen, dat was haar allerbeste maatje. Dat was geen uil maar een arend (of een valk). De valkenier had beloofd dat we nog een grotere vogel mochten aaien. Dus haalde ze de Oehoe (de grootste uil van Europa) en die heette Ollie en die mochten we aaien.
 
Na de vogelshow speelden we even op de binnenplaats en daarna liepen we de riddertour. We zagen allemaal kamers van Graaf Floris. En er was ook een kamer waar je spellen kon doen. Met een kruisboog schieten, op een paard ringsteken en een zwaard behendigheidsspel. Na al deze rondleidingen gingen we lunchen, die smaakte lekker. Fruit, een lolly, een krentenbol, een broodje kaas en een pakje drinken.
Toen gingen we weer even op de binnenplaats spelen. Daarna mochten we de toren route lopen en die was ook erg leuk. Daar deden we een spelletje en we moesten stenen op de vijand gooien die op de brug liepen. Precies zoals dat vroeger ging maar dan op een soort van computer. Het spel waarbij je met een zwaard je mocht verdedigen vond ik erg leuk en moeilijk. En toen was de dag bijna om en wandelde we als ridders en jonkvrouwen weer terug naar onze ouders op de parkeerplaats. Ik liep samen met Tara daar werden we tot ridder geslagen. We kregen een prachtige medaille en zwaard voor de ridders en een roos voor de jonkvrouwen. Het was een super duper duper duper duper duper duper duper duper duper duper duper duper duper duper duper duper duper duper duper duper duper duper duper duper leuke dag. Ik was heel moe maar wel heel erg blij. We reden nog een extra rondje om Amsterdam en waren uiteindelijk op tijd thuis.
 
Groeten van Tiuri de Dappere